EPDM is de afkorting van “Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer” en slaat op een groep van synthetische rubbers of elastomeren, verkregen door de polymerisatie van etheen (=ethyleen), propeen (=propyleen) en een dieen, dit is een onverzadigde koolwaterstof met twee dubbele bindingen. EPDM is dus een terpolymeer, d.i. een polymeer verkregen uit drie monomeren.
Het dieen dat hierbij gebruikt wordt is meestal dicyclopentadieen (DCPD, CAS-nummer 77-73-6) of ethylideennorborneen (ENB, CAS-nummer 16219-75-3). DCPD, het dimeer van cyclopentadieen, wordt verkregen bij het kraken op hoge temperatuur van aardoliefracties; ENB kan uit (D)CPD geproduceerd worden.
Na de polymerisatie verkrijgt men een thermoplastische polymeer en blijft er één van de twee dubbele bindingen van het dieenmonomeer intact. Dat laat toe om het polymeer nadien te vulkaniseren, waarbij er zwavelbruggen tussen de polymeermoleculen gevormd worden. Gemengd met roet en andere vulstoffen verkrijgt men dan een rubber, dat een aantal aantrekkelijke eigenschappen vertoont, zoals:
een hoge elasticiteit (tot 400%), en dit over een groot temperatuursbereik van -35°C tot +120°C
een goede bestendigheid tegen vele basen, zuren (waaronder vetzuren) en zouten (echter niet tegen aardolieproducten) en tegen ozon en UV-stralen
een lange levensduur van tenminste 50 jaar.

EPDM Dakgoten

EPDM dakgoten

EPDM dakgoten

De verhouding tussen de gebruikte hoeveelheden van de verschillende monomeren, bepaalt in grote mate de eigenschappen van het EPDM-polymeer. Het etheengehalte kan variëren van ca. 45 tot 80 %. Lagere etheengehalten leveren een eerder amorf polymeer; hogere etheengehalten een meer kristallijn polymeer. Het dieengehalte kan gaan van ca. 1 tot 10 à 12 %. Met een hoger dieengehalte kan een hogere graad van vulkanisatie verkregen worden, dat wil zeggen een “vaster” rubber.
EPDM-rubber wordt sedert ca. 1963 gebruikt en vindt vele toepassingen o.a. in de bouw (dakafdichting), de automobielsector (afdichtingsringen, afdichtingsstrips aan ramen en deuren), riemen, transportbanden en slangen (bv. tuinslangen), elektrische isolatie, vijverfolie enzovoort. EPDM wordt onder meerdere merknamen op de markt gebracht. EPDM-dakbedekkingen kunnen brandveilig conform NEN6050 worden aangebracht.
Neem contact op voor een offerte op maat. Dakbedekking Enschede reageert 7 dagen in de week binnen 24 uur. Bel met 053 750 49 29.

Vraag hier u vrijblijvende offerte aan!

Wilt u gebruiken maken van een van onze diensten? Onze dakdekkers staan graag voor u klaar!

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?