WATERSCHADE

Lekkage na een flinke regenbui? Een waterbed dat lekt of een aquarium dat breekt? Waterschade komt meestal onvoorzien, maar kan voor flink wat kosten zorgen. In de meeste gevallen krijg je de schade vergoed.

Met een inboedelverzekering en/of opstalverzekering ben je verzekerd tegen waterschade. Soms kun je deze samen afsluiten – onder de naam ‘woonhuisverzekering’. Als je een huurwoning hebt, dan is alleen de inboedelverzekering nodig. Heb je een huis gekocht? Dan is het slim beide verzekeringen af te sluiten. De opstalverzekering vergoedt namelijk schade aan je huis.

WAT IS GEDEKT?

Er bestaan veel verschillende soorten inboedel- en opstalverzekeringen. Bovendien is er veel verschil tussen verzekeraars. De meeste verzekeringen dekken:

  • schade door regenwater dat via het dak je huis is binnengekomen;
  • waterschade door een gesprongen leiding;
  • waterschade door een gebroken aquarium of een kapot waterbed.

Verzekeringen die uitgebreider zijn, dekken vaak ook schade door water dat via de begane grond is binnengestroomd. Bijvoorbeeld doordat er een put overstroomt. Sommige woonhuisverzekeringen dekken ook de kosten voor het opsporen van een breuk in de leiding. Of de kosten om de leidingen te herstellen bij vorstschade.

SLECHT ONDERHOUD? GEEN VERGOEDING

Je krijgt de waterschade alleen vergoed als de schade onverwachts kwam. De verzekeraar noemt dit ‘onvoorzien-vereiste’. Stroomt bijvoorbeeld water je huis binnen omdat je dakgoot vol bladeren zit? Dan had je dit kunnen zien aankomen. Zelfde geldt als je de ramen open laat staan tijdens een harde regenbui. Dit zijn redenen voor een verzekeraar om de schade niet te vergoeden.

waterschade Enschede

waterschade Enschede

OVERSTROMING

Ook schade door overstromingen is meestal niet gedekt door de inboedel- en opstalverzekering, terwijl het risico op overstroming reëel is. Eens in de zoveel tijd komt het namelijk voor dat er schade is door overstromingen. Denk aan het overstromen van de Maas in 1993, 2003 en 2012 of de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003. Er zeer beperkt de mogelijkheid om dit risico te verzekeren. Ook zijn de premies hoog, terwijl de dekking beperkt is. Het Verbond van Verzekeraars pleit daarom voor een collectieve regeling; een regeling die voor iedereen geldt. Het Verbond heeft hiervoor in 2013 een voorstel gedaan: een verplichte collectieve dekking op bestaande inboedel- en opstalverzekeringen. De Autoriteit Consument en Markt heeft dit voorstel echter afgewezen. Meer weten? Lees dan het persbericht dat hierover verscheen.

Vraag hier u vrijblijvende offerte aan!

Wilt u gebruiken maken van een van onze diensten onze dakdekker staat graag voor u klaar

Call Now Button